Incarcare factura Orange cu numere scurte – atentie !

Incarcare factura Orange cu numere scurte – atentie !

Ma suna astazi o prietena si imi povesteste ce i s-a intamplat si ce noroc a avut. Ea are abonament la compania Orange de multi ani de zile. Isi plateste facturile in fiecare luna, nu depaseste niciodata termenul limita, pe scurt este un abonat model.

Mesaj frauda Orange

Tentativa frauda Orange prin SMS

Cu toate acestea, astazi a primit un mesaj pe telefon in care ii spunea sa contacteze urgent departamentul tehnic Orange pentru ca a avut loc o frauda in legatura cu ultima factura. Mesajul respectiv ne da si un telefon de contact, care coincidenta este chiar cel de la care s-a trimis mesajul. Mai jos aveti mesajul original, asa cum a sosit pe telefon :

Va rugam contactati urgent departamentul tehnic Orange Romania pentru corectarea facturii datorita unei tentative de frauda,pentru detalii apelati la 0756.904.285

Pana aici nimic deosebit, cu toate ca e curios ca tu sa suni la Orange si nu sa te sune ei pe tine in astfel de situatii. In fine, a trecut peste si nu a dat curs solicitarii tocmai pentru ca i s-a parut destul de ciudat mesajul.

La un timp destul de scurt de la primirea mesajului respectiv, adica dupa aproximativ 1 ora, buna mea prietena a primit un apel de la numarul scurt ” 0461 “. Norocul ei a fost ca era angajata in alta convorbire si astfel a omis acest ” incoming call ” de la numarul scurt spus mai devreme.

Dupa ce ma suna si imi explica ce mesaj a primit si apoi ca a fost sunata de la un numar scurt, mi-am dat imediat seama ca este vorba despre o tentativa de frauda cu incarcare factura Orange. Mai auzisem de la prieteni tot felul de versiuni care erau care mai de care mai ” originale “.

M-am intalnit cu buna mea prietena pentru a afla mai multe si a vedea ce este de facut ( in sensul raportarii tentativei de frauda la compania Orange ). Dupa ce mi-a explicat toata situatia, am sosit acasa, am dat o cautare pe motoarele de cautare importante si am gasit urmatorul lucru pe un forum romanesc :

lvs.fcp1921 scrie:
Am primit un apel de numarul 0461, nu am apucat sa rasp.
Am dat sa sun inapoi, nu merge.
Am sunat la orange, nu sunt ei. Are cineva vreo idee?

Si eu am patit la fel acum vreo 3-4 luni. Cand sa raspund a inchis, si apoi nimic.

Pe acelasi forum, un raspuns la aceasta chestiune a fost urmatorul :
Buuun … nu stiu daca sa postez aici sau pe alt topic :green1: asa am patit si eu acum vreo 2 luni, iar acum in wekeend a revenit si am discutat, cum ? cam asa … s-a recomandat ca fiind de la orange convorbiri externe si a inceput prin a-si cere scuze ca o sa primesc factura pe care va aparea o convorbire externa de 150 eur, dar ca nu va fi nici o problema, voi putea merge la orice shop orange si se va reglementa … pentru ca s-a intamplat ceva in sistem si pe nr meu de telefon s-a cuplat o linie externa dar ei s-au sesizat la timp :-s pentru asta isi cer scuze si remediaza situatia acum pe loc. eu trebuie doar sa las linia mea libera dar intre timp sa stau cu ei la telefon pe alt nr de orange sa-mi spuna codul de dealocare de pe linia externa sa-l tastez pe telefonul meu si ca toata treaba o sa dureze cam 15-20 min.
Pana aici convorbire profesionista, exact ca operatorii de la orange.
cand le-am spus ca n-am alt nr orange ei au insistat sa merg la un vecin sau la un chiosc sa-mi cumpar o cartela, eu fiind in Real le-am spus ca merg acolo la ei :green1: recunosc ca nu mi-am dat seama de nimic :| ei bine, in momentul in care am insistat ca merg acolo ei s-au panicat si au inceput sa insiste cu nu si nu ca ei sunt alt departament bla-bla iar dupa ce le-am spus ca sunt in usa shopului la orange au inchis brusc telefonul … sincer, abia atunci mi-am dat seama ca ceva nu e in regula, asa ca aveti grija :ymhug: am intrat in shop orange si cei de acolo mi-au spus ca e tentativa de frauda, ca au o gramada de clienti care au patit asa ceva, pe codul tastat pe telefon ei aveau acces sa vorbeasca extern iar convorbirea aparea normal pe factura ta pentru ca ei se logau cumva pe nr tau, mi-au explicat dar n-am prea tinut minte ca era cam complicatSper ca nu v-am plictisit si chiar va rog frumos sa cititi tot si sa aveti grija :)
Apel frauda Orange

Frauda Orange cu apel de la numar scurt

Dupa ce am citit despre acest lucru care pe forum a fost postat in noiembrie 2011 ( deci inca de acum mai bine de un an ), am anuntat-o si pe tipa sa reclame la Orange. Asa a si facut. Reprezentantul Orange i-a spus ca ei nu suna niciodata pe nimeni de pe un numar scurt ci numai de pe un numar Orange fix sau cu numar ascuns. I-a mai spus sa nu dea curs nici unui mesaj de acest gen si sa nu raspunda la numere scurte.

Acestea fiind zise, va urez o zi buna incontinuare si atentie la ceea ce primiti ( in cazul de fata pe telefon ).
Update 15 februarie 2013 : Din intamplare, am aflat de la un reprezentant Orange ca de fapt numarul scurt 0461, despre care am scris mai sus ca este de la cineva care incearca sa fraudeze si sa ne incarce facturile de telefonie mobila, este de la Orange si este un numar de scoring. Ce inseamna acest scoring ? Va voi descrie SMS-ul primit pentru a intelege mai bine :
Pentru ca ai apelat la Serviciul Clienti Orange, te invitam sa participi la un sondaj despre acest serviciu. Pentru aceasta, te rugam sa suni gratuit la 461 pana maine inclusiv.
Destinatarul mesajului este simplu ” orange “. Dupa ce suni, va raspunde un robot si iti va pune 5 intrebari la care trebuie sa raspunzi cu taste de la 1 la 5, in functie de aprecierea calitatii serviciului.
Numarul 0461 este de la scoring  Orange.

Numarul 0461 este de la scoring Orange.

Vizualizari 19821 ori de 4870 vizitatori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>